Logo
Print deze pagina

Wie gaat op 1 juni mee in dialoog over milieu-veranderen in Venray?

Het klimaat verandert steeds sneller; de temperatuur stijgt wereldwijd, de noordelijke ijskap smelt en de zeespiegel stijgt. De eerste atol-eilanden verdwijnen onder water. Na veertig jaar debat over de oorzaak van deze veranderingen, zijn we het er over eens dat ons handelen de oorzaak is. Mondiaal en landelijk worden aangescherpte milieuverdragen gesloten. Maar herkennen jullie ook het volgende? ‘Wie is er voor verandering?’ Alle vingers gaan omhoog. Vervolgens wordt gevraagd wie gaat veranderen. Dan wordt het stil….. Op 1 juni staat in Goesting daarom het WERKwoord milieu-veranderen centraal.

Waarom vind jij Venray in Dialoog belangrijk?
Venray in Dialoog is onderdeel van de landelijke beweging Nederland in Dialoog. De vrijwilligers promoten en stimuleren dat mensen met elkaar op een andere manier het gesprek aan gaan. Het andere zit ‘m in de basisvaardigheid van een gesprek: LUISTEREN! Door met aandacht naar elkaars ervaringen te luisteren bereiken de ca. acht deelnemers aan de dialoogtafel een gespreksniveau dat hoger ligt dan bij een debat of discussie: verbindend én wederkerig. Deze techniek van onze dialogen dragen bij aan een sterke(re) samenleving. De dialoogtafel is een ervaring die ik iedereen gun.

Heb jij een mooie ervaring die je wilt delen?
Jazeker. Wat ik telkens ervaar is dat de dialoog deelnemers verbindt; in tweeëneenhalf uur tijd worden vreemden kennissen. De indeling van de gesprekken (kennismaken, ervaringen delen, wensen formuleren en hoe deze te realiseren) zorgt er voor dat de deelnemers elkaar in korte tijd en op een bijzondere manier leren kennen. Als je dan meemaakt dat er zelfs telefoonnummers of mailadressen worden uitgewisseld, word ik blij van mijn rol als gespreksleider.

Waarom ben jij gespreksleider geworden van Venray in Dialoog?
Voorjaar 2014 las ik in Venray boeit! over Venray in Dialoog; men zocht mensen die opgeleid wilden worden tot gespreksleider. Vanuit mijn ervaring met raadsdebatten wilde ik graag ervaren wat dialoogtafels opleveren. Daarnaast past deze gesprekstechniek in mijn bagage als procesbegeleider bij de gemeente Venray.

Waarom heb je het thema milieu-veranderen gekozen?
Van jongs af aan voel ik mij verbonden met onze planeet. Hoe we er mee omgaan, de gevolgen voor het klimaat, de wereldwijde ontbossing, enzovoort. In Venray lijkt de aarde nog niet de aandacht te krijgen die noodzakelijk is. Juist door lokaal tot acties te komen, worden mensen zich bewust van hun eigen rol. Mijn droom die ik in deze Venray Boeit deel is dat Venraynaren elkaar dankzij de milieudialoog op 1 juni vinden.

Wie zou jij graag aan de dialoogtafel willen ontmoeten?
Ik hoop woensdag 1 juni heel verschillende mensen te ontmoeten. Al hun persoonlijke ervaringen maken dat aan de dialoogtafel bijzondere - wellicht zelfs collectieve - dromen kunnen ontstaan. Als ik mogelijke deelnemers mag noemen, dan denk ik aan een CEO/algemeen directeur van een in Venray gevestigd internationaal bedrijf, een bevlogen Venrayse vrijwilliger van Greenpeace, een bestuurder van Limburgs Landschap, aan bijvoorbeeld Martin Houben die zijn bedrijf aan het vergroenen is, maar ook aan bewoners die zich grote zorgen maken over de wereldwijde stijging van de temperatuur, zoals verleden week in het nieuws kwam.  

Dialoogcafé Venray 1 juni 2016, 19.30 – 22.00 uur Spreekruimte boven Proeflokaal Goesting Venray
Gespreksleider: Wilco van der Bas Thema: Milieu-veranderen Koffie en thee wordt aangeboden door Goesting
Aanmelden mag, maar hoeft niet: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Meer info: www.venrayindialoog.nl

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Boeiend
  • Lees 2245 keer
Ontwikkeld door Intoappsnwebs | Venray boeit! © 2020