Ik geef de pen aan...Patrick van der Broeck

Rudy, bedankt dat je de pen voor het schrijven van deze rubriek aan mij hebt doorgegeven. Rudy, je bent één van de vele mensen die hun vrije tijd opofferen voor de gemeente waar ze wonen en daarom Venray zo boeiend maken.

Want als er iets is wat ik bijzonder vind aan deze gemeente, is dat er zoveel mensen bereid zijn om zich vrijwillig in te zetten voor de samenleving. Hier in Venray maken mensen het verschil. Neem het Odapark, het glasvezelnetwerk Glasweb, Venray Muzikaal Totaal, dat onlangs weer werd gehouden, of de Fietsvierdaagse, die zelfs nationaal bekend is: Slechts een greep uit de vele initiatieven waar vrijwilligers bij betrokken zijn. Of kijk eens naar alle dorps- en wijkraden, die allemaal op hun eigen wijze een structuur voor de gemeenschap in hun buurt hebben ontwikkeld. Daar heb ik veel bewondering voor. Sterker nog: Toen ik meer dan twintig jaar geleden vanuit Zuid-Limburg naar Venray kwam, was de betrokkenheid van al deze mensen het eerste dat mij opviel aan deze gemeente.

Het is ook een kwestie van mentaliteit, vind ik. In Venray gaan mensen niet zitten kniezen als er problemen of uitdagingen zijn, maar lossen ze het zelf wel op. Daardoor kan Venray ook bloeien. En die mentaliteit geldt echt niet alleen voor de mensen in Venray-centrum. Ikzelf woon in Oirlo, een kleine gemeenschap waar de dorpsraad zich heeft ingezet voor de ontwikkeling van het dorpsplein. Natuurlijk is er soms animositeit tussen de dorpen en het centrum, maar wel altijd op een leuke manier. Was sich liebt, dass neckt sich, zouden de Duitsers zeggen. Mensen in de dorpen zeggen immers vaak als ze in Venray gaan winkelen: Ik ga naar ‘het dorp’. En wat zou de carnavalsoptocht in het centrum zijn zonder de groepen uit de omliggende dorpen die meelopen?

De pen wil ik graag doorgeven aan Toon Theeuwen. Hij is voorzitter van de stichting Logeerhuis Kapstok. Dit is een initiatief dat mantelzorgers ontzorgt door zorgbehoevenden enkele dagen in het huis te laten logeren. Het mooie aan Kapstok is dat er op twee manieren voor de medemens gezorgd wordt: Enerzijds door mantelzorgers tijdelijk te ontlasten, anderzijds door mensen die zorg nodig hebben, te ontvangen. De start was wat moeizaam voor Kapstok, maar de laatste tijd gaat het goed. Daar ben ik heel bij om en ik heb heel veel respect voor wat Toon en de vele anderen daar – vaak vrijwillig – doen. Niet voor niets is Logeerhuis Kapstok in 2015 uitgeroepen tot Vrijwilligersorganisatie van het Jaar. Volledig terecht.

Toon, de pen is voor jou! 

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Boeiend
  • Lees 3894 keer
terug naar boven