Herdenk en bevrijd jezelf!

Natuurlijk is de oorsprong van ook aankomende Dodenherdenking en Bevrijdingsdag niet eentje van individuele omvang. Het gaat om de herdenking van iets dat velen samen hebben meegemaakt. Een leed dat niet vergeten mag worden, opdat wij er in het hier en nu de lering uit halen en dit geleerde vooral niet meer verloren gaat. Daarnaast gaat het om de bevrijding uit deze pijnlijke oorlogssituatie waar eveneens velen bij betrokken waren. Maar Bevrijdingsdag kan ook gaan over bevrijding van pijn in veel bredere zin, maar dan toch vanuit het individuele perspectief. Jouw pijn. Jouw bevrijding daarvan. Geen bijbelse taferelen, geen goddelijke aanbidding of het aanroepen van hogere krachten. Nee, bevrijding door het aanboren van jouw eigen vermogen de wereld om je heen te zien, in alle feitelijkheid, en er even helemaal niets mee te doen.

Je kent vast wel iemand in jouw omgeving waar jij je soms een beetje aan kan storen of irriteren. Misschien plopt er nu zelfs iemand in je gedachten op, waar je heftigere negatieve gevoelens bij hebt dan alleen een milde of lichte irritatie of wat je liever niet openbaar toegeeft. Je schoonmoeder of je baas bijvoorbeeld. Houd dan gerust dat beeld stevig vast. Ga vervolgens bij jezelf na: wat voel ik bij deze persoon? En bedenk dan: wat vind ik van deze persoon? Adem een keertje diep in en stevig uit en stel jezelf dan de vraag 'Hoe heet ik zelf ook alweer?' en besef dan: jij bent degene die voelt en denkt! Jij bent de persoon waar het werkelijk over gaat. Jij en niet die ander kan ervoor kiezen wat je vervolgens doet. Welk gedrag je vertoont. Weet ook dat 'niets doen' ook een reële optie is. Zelfs een bevrijdende optie voor sommigen.

Al is dat natuurlijk afhankelijk van je eigen gemiddelde neiging om lui en weerloos te zijn of juist strijdbaar en actiegericht. Je hoeft er hoe dan ook niet perse iets mee te doen! Je mag zelfs lachen om niets, dansen op herrie en zo vals zingen als een krolse kat... bovenal op 5 mei! Vraag jezelf dit jaar wel af: Wat bevrijdt mij nu werkelijk? Bewegen of stilstaan?

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Boeiend
  • Lees 1775 keer
terug naar boven