Logo
Print deze pagina

Zoepneus voor het leven!

Pittsford, NY – USA
‘You can check out any time you like but you can never leave!’ een stuk tekst uit Hotel California van The Eagles. Wat heeft dat nu met Vastelaovend te maken en waarom is dit stuk niet gewoon in Venray geschreven?

De Zoepneus heeft voornamelijk leden woonachtig in Venray, echter ook 2 posten boven de grote rivieren; Amsterdam en Arnhem maar sinds kort ook eentje aan de andere van de Atlantische Oceaan! Voorzitter Wouter Poels is met zijn gezin (Natasja, Lona, Tara en Senna) naar Amerika vertrokken. Wouter werkt namelijk bij ‘de Renk’ (Xerox) en is op assignment om gedurende twee jaar collega’s in Amerika te helpen met implementatie van zaken die in Venray al zijn gedaan. Oud-voorzitter Jeroen neemt voorlopig de honneurs waar. Wouter blijft het op afstand volgen en probeert zoveel mogelijk mee te krijgen; je bent immers Piëlhaas in je hart maar Zoepneus voor het leven.

De Zoepneus, begonnen als een samensmelting van enkele vriendengroepen tegen het einde van het vorige millennium omdat er op vastelaovesdinsdag geen vermaak was. Een vereniging die al enkele keren is weggewuifd door omstanders maar blijft voortbestaan; hoe kan dit? De verklaring hiervoor is vrij simpel; de Zoepneus weet de essentie van vastelaovend aardig te raken; een persiflage op de gevestigde orde, doordrenkt met lol en vriendschap. Niet dat wij allemaal bij elkaar door het jaar heen over de vloer komen maar iedereen heeft op zijn eigen manier een band met de anderen en zo zijn er diverse overlappingen binnen de vereniging. De Zoepneus spiegelt behoorlijk wat af met haar dochtervereniging de Piëlhaas. In het begin was hier wel eens verwarring over binnen zowel de Piëlhaas als de rest van de Venrayse gemeenschap. Zoepneus zou anti-Piëlhaas zijn; niets is minder waar! Inmiddels zijn er diverse commissieleden en –voorzitters, Raad van Elf-leden, Boerengezelschappen, Adjudanten, Prinsen en zelfs een Vorst afgeleverd. Dit omdat we allemaal hetzelfde belang nastreven; vastelaovend vieren!

In de afgelopen jaren is er weinig aan de samenstelling verandert maar zijn er wel andere zaken verandert. In het verleden bedachten we complete voorstellingen, zoals een goochel-act die we dan op vastelaovesdinsdag in ’t Upke (residentie van de Zoepneus) probeerde uit te voeren. Al die dagen vastelaovend met de nodige drankconsumptie kwamen deze voorstellingen niet altijd ten goede. Vandaar dat de laatste tijd er meer spontaan wordt gehandeld, of juist een gedegen voorbereiding middels een filmpje (nou ja ook deze ontwikkelen zich steeds meer tot kleine producties).

Daarnaast is de Zoepneus ook een vruchtbare vereniging waardoor er steeds meer kinderen bij kwamen kijken. Deze werden al snel opgenomen tijdens de activiteiten op vastelaovesdinsdag, tijdens het ontbijt wat al snel een brunch werd. De Snotneus is geboren; met ieder jaar een heuse Prins en 2 adjudanten, wat gemakkelijk kiezen is uit een club van bijna 70 kinderen. Gezien dit grote aantal maar ook het feit dat deze groep ouder wordt, zal er vanaf dit jaar een nieuwe tak worden opgericht; de Zotneus. Dit jaar moet familie Poels deze activiteiten overslaan maar zal de Zoepneus vol trots in Amerika uitdragen (overigens Van Haren heet hier Van Bortel).

Vastelaovesvrienden & vriendinnen, Piëlhaze, Piëlhazinne, Zoepneuze van Rooj

Vastelaovend Same! Enjoy!

Familie Poels 

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Carnaval
  • Lees 2094 keer
Ontwikkeld door Intoappsnwebs | Venray boeit! © 2020