Dank je wel lieve Joseph, wij zullen je niet vergeten!

Joseph H.J. Aldenzee (14-03-1953 - 25-02-2019) muzikant, muzikaal ondernemer, creatief brein, verhaalverteller, Peel filosoof, filmmaker, onnavolgbaar beschouwer en levenskunstenaar, met het hart altijd op de goede plaats. Hij schreef in het weekblad Venray boeit! columns over zijn ontmoetingen en observaties in en om het Venrayse.
Zijn beschouwingen, waarin ergernis, verbazing en harde kritiek samensmolten tot vaak pittige stukjes tekst, riepen regelmatig heftige reacties op bij zijn lezers.
Hijzelf zei daar eens over: “Een column dient prikkelend en uitdagend te zijn en als het even kan moet zo’n tekstje voor gespreksstof zorgen. Als de lezer zó reageert, is dat dus mooi gelukt”.

De columns die Joseph voor ons schreef, naast die van Jan van de Ven, kun je hier lezen.

Welkom!

Welkom, lieve Soof! Welkom in een wereld die echte vrijheid kent. Jouw wereld, moet ik daar dan wel bij vertellen. Want wat heb je een geluk dat je in alle vrijheid in Nederland geboren bent.

Lees meer...

Top!

Hoewel mijn eigen sportieve hoogtepunten inmiddels al lang en breed achter me liggen, geniet ik wel intens en meelevend van die van anderen. Ik ben een sportliefhebber pur sang en hoewel vroeger vooral het voetbal de boventoon voerde, geniet ik de laatste jaren steeds meer van die sporten waar onze Nederlandse échte atleten nog te vinden zijn.

Lees meer...

Joseph H.J. Aldenzee - ‘Alles verandert’

Niets is wat het lijkt! 

Als ik in de lade van mijn badkamermeubel kijk, liggen en staan daar een aantal potjes, tubes en flesjes, gevuld met smeersels in de vorm van zalfjes, crèmes, geurstofjes en andere aroma’s. Deze voorraad schijnen we in al zijn diversiteit nodig te hebben om ons dagelijks ooglijk aan de buitenwereld te kunnen presenteren. Want zeg nou zelf, als u ‘s morgen in de spiegel kijkt kan het schrikeffect behoorlijk choquerend zijn. De vrouwelijke bezoeksters aan mijn badkamer staan tenminste een uur vroeger op dan ik, om het karkas van top tot teen in de plooi te kliederen voordat zij het aandurven om in de openbaarheid de wijde wereld in te trekken.

Lees meer...

Perspectief!

Voor eenieder die vandaag het Suikerfeest viert ter afsluiting van de Ramadan: Eid Mubarak! Overigens uiteraard ook voor degene die het gisteren al gevierd hebben of morgen nog mogen gaan vieren. Sinds dit schooljaar speelde het Suikerfeest voor het eerst door op mijn werkplek.

Lees meer...

Lieve Kweetniet,

Het duurt nu vast niet meer lang. Nog even en we zullen echt kennis mogen gaan maken! Dan zullen we je verlossen van je naam, Kweetniet. Verzonnen door je grote zus, toen je een maandje of twee in de buik zat. We vonden het wel toepasselijk, omdat we toen nog niet wisten of je een jongen of een meisje zou worden. Nu weten we het wel, maar ‘Kweetniet’ houden we nog een tijdje aan. Tot het moment dat je straks je eerste hap zuurstof naar binnen zal gaan werken, vanaf dan zal je voor altijd anders heten.

Lees meer...

Joseph H.J. Aldenzee - ‘The show must go on’ Pijn in mijn rug, wat nu?

Met pijn in m’n rug wil ik mij bij de huisarts melden, maar dat gaat tegenwoordig niet zomaar, als je geen overduidelijk spoedgeval bent. Om je eigen huisarts te spreken dien je jezelf tenminste een week van te voren aan te melden. Lukt dat niet omdat je gewoonweg niet op je lichamelijke ongemakken kan anticiperen dan ben je genoodzaakt je intiemste geheimen met een volkomen vreemde te delen. Is een huisarts niet ooit bedoeld als een persoonlijke vertrouwenspersoon?

Lees meer...

Onderwijslab!

Begin deze week stond het onderwijs weer eens flink ter discussie. Het Centraal Plan Bureau presenteerde het zeer gedetailleerde en genuanceerde rapport Kansrijk Onderwijsbeleid, waar verschillende media dan weer fijne ongenuanceerde berichten over konden schrijven. Vaak berichten die het rapport weinig eer aan deden en voorbij gingen aan de context en het doel van het rapport.

Lees meer...

Sprookjesachtig!

Omdat we het deze weken niet moeten hebben van voetbalsprookjes, zocht ik deze week zelf actief de romantiek en melancholie van het sprookje maar op. Overigens was ik daar niet alleen in, want ik geloof dat half Venray dat idee afgelopen maandag heeft gehad. Het was blijkbaar een studiedag die op meerdere SPOVenray-scholen samenviel en ik moet me sterk vergissen als ook Vierlingsbeek niet met een studiedag bedeeld was begin deze week.

Lees meer...

Joseph H.J. Aldenzee - ‘De ene vervuiler is de andere niet’, Milieu wat moeten we ermee?

Met mijn 63 jaar mag ik mijzelf haast een Old Timer noemen, maar ben ook nog de trotse bezitter van zo’n karretje en niet zomaar eentje. Het is een Trabant, bouwjaar 1964, u weet wel, zo’n pruttelend 2 taktje van maar liefst 23 Pk met een acceleratie van 0 naar 100 in ongeveer 2,5 minuut. Het is een cabriolet die in het leger van Oost-Duitsland werd ingezet om al dat glimmend moois van Mercedes en BMW aan de grens tussen Oost- en West-Duitsland uit de Oost-Duitse Communistische heilstaat te weren.

Lees meer...

Binnenblijven

Dat het de afgelopen tijd veel heeft geregend, dat hebben we allemaal gemerkt. Ondergelopen kelders, straten en parkeergarages. Mijn school stond gelukkig niet blank. Dat was bij andere scholen in de buurt wel het geval. De leerkrachten hebben nog vóór de kinderen de school inkwamen zo veel mogelijk water naar buiten geloosd. Respect. Ook dat hoort in het takenpakket van de leerkracht.

Lees meer...
Abonneren op deze RSS feed