Joseph H.J. Aldenzee De ‘Battle Der Lage Landen’ Wie gaat het winnen? De Sint of de Kerstman?

Deze week is het dan weer zover. Vol verwachting komt hij dan eindelijk met in zijn kielzog een boot vol uitzendkrachten die als acrobaten van het failliete Circus Renz de daken zullen bestieren om wie nog een schoorsteen heeft er wat cadeautjes doorheen te murwen. Acrobaten zijn het want Zwarte Piet is in onze nieuwe multiculturele samenleving ‘Not Done’. Zwarte Piet is emotie en de voor- en tegenstanders van dit cultureel erfgoed rollenbollen over elkaar heen. De middenstand telt haar knopen, wil omzet draaien en mijdt elke reclame uiting die refereert aan de discussie. Zelfs de VN bemoeit zich ermee en CNN, u weet wel, die wereld TV zender heeft een documentaire uitgezonden over de ’Dutch Black Face’, waar onze V.O.C mentaliteit met ons slaven verleden rechtsreeks in verband wordt gebracht met het Sinterklaasfeest. Racisme is een vies woord en als we dat al rijmend van de daken willen schreeuwen kunnen we vaststellen dat de USA het land is waar de zwarte bevolking tot op de dag van vandaag nog steeds wordt gediscrimineerd en met haar wolkenkrabbers het hoogste podium in huis hebben om dat van de daken te schreeuwen hoe slecht en discriminerend wij eigenlijk zijn. Als voorbeeld natie voor de wereld dienen wij volgens onze Amerikaanse vrienden Sinterklaas naar de prullenbak te verwijzen en hun Santa te omarmen. Sint raakt uit en de Amerikaanse Kerstman sluipt langzaam binnen.

Dat boeit niet

Amper bekomen van de zomervakantie rollen de folders in de laatste week van september al de bus in en liggen de Sint en de Kerstman lekkernijtjes gebroederlijk naast elkaar in het winkelschap. Rijmen.nl helpt ons via het Amerikaanse Google tegen contante betaling het juiste gedicht samen te stellen. En met weemoed denk ik terug aan hoe mijn kinderen elk jaar opnieuw het feest der kinderfeesten beleefden, te beginnen met het afhalen van de Sint, zwaaiend op zijn boot in de Maas, het zetten van de klomp bij de kachel en het bijeen graaien van de gestrooide pepernoten in de gang, waar de zak van Sinterklaas bij volle maan gretig lag te wachten op de graaiende kinderhandjes. Ik herinner mij dat mijn zoon amper 6 jaar oud ernstig begon te twijfelen bij het aanschouwen van een Zwarte Piet die hem wat pepernoten in zijn handje kwam schuiven en verbouwereerd riep: ’Papa…die Piet heeft tieten!’, niet wetende dat deze zwaarlijvige Piet de vrouw was van een varkensboer, wonend aan de andere kant van het dorp waarbij de boer in de kroeg eens opmerkte: ‘Als ik ze wegdoe verkoop ik ze per kilo dan levert ze nog wat op!’

Ik ben er in ieder geval weer klaar voor maar nu voor mijn kleinkinderen. De gevulde klomp zal zoals ieder jaar hun hartjes weer sneller doen kloppen. Jawel, wij doen het nog met een klomp en als kachelstoker met een echte schouw is de mogelijke discussie over de roetveeg op de door mij ingehuurde uitzendkracht bij deze gerechtvaardigd. Wellicht dat CNN nog eens een documentaire wil maken over de ‘Dutch Wooden Shoes’. Ook een stukje erfgoed, dat eenmaal bij de kachel gepositioneerd mijn kleinkinderen geen weet hebben, dat de klomp aan de onderkant is voorzien van een etiketje met de vermelding ‘Made in China! Niets is wat het lijkt en dat geldt zeker voor Sinterklaas!

Een ding staat vast: Sinterklaas komt volgend jaar geheid terug. Het wordt tijd dat wij er met z’n allen weer in gaan geloven! 

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Column
  • Lees 2040 keer
terug naar boven