Besmettelijk!

Eens een Onderwijspionier, altijd een Onderwijspionier. Daar kwam ik vorige week woensdag achter, het is zo besmettelijk als de griep in deze tijd van het jaar. Ik was te gast op de tweede Pioniersdag van dit schooljaar, waar 45 enthousiaste leerkrachten vanuit verschillende onderwijsvelden uit heel Nederland bij elkaar kwamen om hun zelfbedachte project verder aan te scherpen en uit te werken onder de vlag van Onderwijspioniers. Vorig schooljaar behoorde ik zelf tot het selecte gezelschap met mijn Open Podium-project waar ik op deze plek al regelmatig wat over verteld heb. Het platform van, voor en door leerkrachten waar op een geheel vrijblijvende manier collega’s elkaar inspireren en enthousiasmeren door het delen van de parels uit hun onderwijswerk. Vanuit een positieve benadering van ons onderwijs ervoor zorgen dat het waakvlammetje dat in alle leerkrachten brandt (of ooit gebrand moet hebben) weer oplaait in een besmettelijk en passievol onderwijsvuur!

Een paar weken geleden werd ik door één van de drijvende krachten achter het Onderwijspioniersprogramma gevraagd of ik samen met mijn leidinggevende kon komen spreken op de Pioniersdag. Waar zitten hem cruciale elementen in de symbiose tussen Onderwijspionier en leidinggevende? Wat maakt dat het Open Podium uiteindelijk een succesvol project is geworden? Met deze opdracht werd ik op pad gestuurd en het bracht me in de voorbereiding naar vorige week woensdag weer wat dichter op mijn ervaringen van vorig jaar. Mijn pionierstraject verliep heus niet zonder hobbels, maar ik kijk er wel met erg veel plezier op terug. De samenwerking die het me met mijn collega’s heeft opgeleverd, maar ook de kansen die uiteindelijk gezien werden voor een implementatie op stichtingsniveau hebben ervoor gezorgd dat het Open Podium nog steeds springlevend is. Vorig jaar opgetuigd op mijn voormalige school in Vierlingsbeek en dit schooljaar in de steigers op scholen in Overloon, Vortum Mullem, Maashees en Holthees. Het uiteindelijke doel van dit schooljaar is om alle scholen binnen de SKOV te besmetten met het Open Podium, om daarna ook een Open Podium op stichtingsniveau waar te maken.

Die besmetting van andere scholen gaat niet vanzelf, ook dat heb ik de afgelopen weken gemerkt. Ik ben op alle scholen de boer opgegaan om het Open Podium te promoten en te verduidelijken en werd over het algemeen overal enthousiast ontvangen. Cruciaal element van het Open Podium is dat het niet top-down, maar bottom-up geïmplementeerd moet worden. Nou was dat vorig jaar niet zo lastig op mijn oude, vertrouwde school aangezien ik het toen zelf kon doen met hulp van directe collega’s die dagelijks naast me werkten. Nu ben ik deels afhankelijk van collega’s die er extra tijd en moeite in willen steken op de andere locaties en als er iets schaars is binnen het onderwijs dan zijn het extra tijd en moeite! Nog genoeg pionierswerk te verzetten komend schooljaar, de juiste samenstelling van het virus heb ik nog niet weten te vinden. De tip die ik de kersverse pioniers meegegeven heb, moet ik zelf ook voor ogen blijven zien: Sta open, stel bij, stoot je neus, sta weer op en vier je successen.

Des te mooier was het bericht dat ik afgelopen maandag kreeg. Na mijn bijdrage op woensdag bij de Pioniersdag in Utrecht, was ik donderdag uitgenodigd door Scholengemeenschap Buitengewoon uit Venlo. Ook hier mocht ik wat meer komen vertellen over het Open Podium en trof ik een ambitieuze groep met leerkrachten aan. Dat het virus van het Open Podium wel degelijk besmettelijk genoeg kan zijn, bleek uit de mail die ik maandag terugkreeg van het management van Buitengewoon. Verschillende scholen hadden aangegeven hier werk van te willen maken en streven ernaar om nog dit jaar een aantal Open Podia te gaan verzorgen. Een groot artikel in het toonaangevende vakblad Het Onderwijsblad maakte de besmettelijke week compleet. Wat mij betreft een volgende stap in de Open Podium-epidemie waar het me vanaf het begin allemaal om te doen is geweest! 

JAN
@janvandeven81

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Column
  • Lees 1517 keer
terug naar boven