Joseph H. J. Aldenzee - Leve de uitverkoop

De ballen zijn uit de boom, de konijnen op de Boschhuizen kunnen weer opgelucht ademhalen, omdat ze aan de braadpan zijn ontsnapt en de rust na het knallend vuurwerk is teruggekeerd. De wintersport lonkt, de winterbanden liggen eronder en karren maar, op naar de skihut!

Massaal trekken we er weer op uit, maar volgens de reisbureaus is er een forse daling van maar liefst 50.000 ski genieters die thuis blijven. Waarom zou je ook? Sneeuwgarantie is er niet en in Venray is zeker in elk etablissement een glühwein te scoren. En dat op zich is al een feest. Over feest gesproken. We hebben 2 nieuwe supermarkten, krijgen een laagste prijsgarantie of bonus, mogen er twee halen en hoeven er maar een te betalen! Mooi toch?

Maar dat boeit niet. We lopen door de sfeervolle winkelstraten en kunnen haast de verleiding niet weerstaan om al die afgeprijsde artikelen te laten liggen en alleen dat mee te nemen wat we in de crisis echt nodig hebben. Ik bezwijk voor die ene mooie blouse, kleurrijk afgebiesd en voorzien van een dubbele rij knopen voor minder dan de helft van de prijs! Ik ben ijdel, wil er ook na de feestdagen mooi uitzien. Want wie wil dat niet? Schoonheid zit van binnen maar het oog wil ook wat!

Daar weten uitkeringsgerechtigden alles van. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft een wetsvoorstel in de maak dat de Wet Werk en Bijstand (WWB) ingrijpend verandert. Met als gevolg, veel onzekerheid voor mensen met een laag inkomen, die straks gekort worden op hun uitkering als zij er niet Spic & Span uitzien en de gemeente dient het maar weer op te lossen en de centjes op te hoesten als het Wetsvoorstel door de Kamer wordt geloosd.

Veel mensen aan de onderkant van de samenleving hebben geen alternatieven en zullen net als ik blij zijn met een sterk afgeprijsd bloesje met dubbele rij knopen. Refererend aan de legendarische uitspraak van Johan Cruijff: ”Elk nadeel heeft zijn voordeel’, wil ik eraan toevoegen: “Leve de crisis, omdat het toch heerlijk is dat wij het hele jaar kunnen profiteren van de uitverkoop in “Hartje Venray”. En dat op zich is al een Glühwein waard!

Joseph H. J. Aldenzee.

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Column
  • Lees 2310 keer
terug naar boven