DE 10 VRAGEN AAN……. FRANK WIJNHOVEN

BIOGRAFIE
Geboren: 12 oktober 1980 te Boxmeer
Woonplaats: sinds 1993 in Venray
Getrouwd met: Bibi, 2 kinderen Swen en Liz
Opleidingen: Koken, bakken en serveren, te Deurne; Keuken assistent en basis kok BBL-ROC Eindhoven; Zelf-standig werkend kok Baronie college Breda, SVH Leermeester Culinair Creatief te Venray.
Loopbaan: Leerling-kok Restaurant Wieënhof, Restaurant Goossens, Resaurant bowling Venray, Hotellerie de Hamert, Restaurant de Zwaan (Etten-Leur); Chef de partie Restaurant het Groenenwoud; zelfstandig werkend kok en nu souschef Culinair Creatief.

Waar haal je je culinaire inspiratie vandaan?
Ik haal mijn culinaire inspiratie uit mijn omgeving, internet en uit diverse vakbladen. Vaak doe je ideeën op en bewerkt die dan naar je eigen smaak en creatie. We doen regelmatig mee met kookwedstrijden en worden vaak gevraagd om in de jury plaats te nemen bij dergelijke wedstrijden. Daar wil natuurlijk iedereen iets nieuws laten zien, wat altijd interessant is. Een paar jaar geleden heb ik nog mee gedaan aan ‘Topchef De 12 Provincies’, een prachtige ervaring. Uit nieuwe producten uit de regio en samen met andere chefs uit de regio koken, kan je ook veel inspiratie vandaan halen. We doen dat dan ook regelmatig op evenementen.

Wie is jouw culinaire held?
Een van mijn culinaire helden is Onno Kokmeijer (restaurant Ciel Bleu in het Okura hotel te Amsterdam). Als je bekijkt, wat hij maakt en hoe deze chef alles bereidt! De combinatie van zijn passie, de vele moderne kook-technieken en zeker niet te vergeten de manier van opmaak maakt hem redelijk uniek en een voorbeeld voor koks.

Hoe onderscheid jij je van andere chefs?
Ik vind dat ik me onderscheid door de combinatie, de smaak en de opmaak van mijn gerechten. Zelfs bij low-budget partijen is het een kick om met minder geld en tijd het wow-effect op tafel te zetten. Ik probeer daarin vernieuwend te zijn en houdt de producten altijd op hun waarde, want dat vind ik heel belangrijk. Daarnaast heb ik het voordeel als kok bij een partycateraar, dat ik veelzijdig kan koken en voor een klein maar ook voor een zeer groot aantal gasten. Dat kom je in een restaurant niet vaak tegen.

Welke trends spreken je momenteel erg aan?
De trend ‘koken met producten uit de regio’ spreekt mij erg aan. Elke regio heeft zoveel mooie producten, 4 seizoenen lang en iedere keer wat anders. Waarom zou je veel producten uit het buitenland halen, als er zo-veel mooie producten in de regio voor het grijpen liggen? De moderne technieken zijn natuurlijk ook een trend, hiermee kan een klassieker terug op de kaart als verassend nieuw gerecht, maar met de klassieke smaak. Hier bij Culinair Creatief komt gelukkig alles aan bod. Er is veel vraag naar buitenlandse buffetten, maar ook naar streekgerechten en biologisch. Ik kan mijn hart hier elke dag wel ophalen met zoveel diversiteit.

Is er iemand in het bijzonder, waar je voor zou willen koken?
Ik heb in mijn kookcarrière al voor diverse bekende Nederlanders gekookt, maar er is niemand in het bijzonder waar ik graag voor wil koken, ik kook voor iedereen met dezelfde passie.

Heb je het gevoel dat Nederland culinairder wordt?
Ja, Nederland wordt steeds culinairder. De ‘thuiskok’ wordt door al de aandacht voor koken in bladen en op tv aangespoord, men gaat steeds meer uitproberen en wordt dus culinairder. Wij als professionele koks moeten daar dan natuurlijk weer op inspringen om steeds weer wat nieuws te creëren.

Zijn er producten, die je zelf niet lust of eet? En zo ja, werk je daar in gerechtjes mee en proef je het dan ie-dere keer wel of juist niet?
Toen ik begon met mijn opleiding, was ik best een ‘tisneus’, maar nu lust ik alles behalve blauwe kaas. Ik werk er wel mee, maak er prachtige en smaakvolle gerechten van. Ik ben er overigens van overtuigd, dat je verschil-lende dingen moet leren eten. Dus wie weet lust ik binnenkort ook blauwe kaas.

Als je morgen een grote geldprijs zou winnen, zou je dan stoppen met koken als je broodwinning?
Nee, ik zou gewoon blijven doen wat ik nu doe, anders zou ik doodongelukkig worden. Mijn hart ligt nu een-maal bij koken en verwennen van onze gasten. Alleen zou ik dan wat vaker op vakantie gaan.

Een kok heeft weinig vrije tijd. Is dat de moeite waard voor je passie? Ach, wat is vrije tijd?
Voor een kok is een deel van het koken en verzinnen van gerechtjes vrije tijd en ontspan-ning. Ik weet ook niet beter, ben in de horeca opgegroeid.

Heb je een gouden tip voor onze lezers?
Je wordt een goede hobbykok door veelvuldig te koken, het namaken van gerechtjes en uit te proberen. Kijk veel kookprogramma’s en lees veel in bladen. Die leergierigheid heeft mij tot goede kok gemaakt.

  • Beoordeel dit item
    (2 stemmen)
  • Gepubliceerd in Culinair
  • Lees 2728 keer
terug naar boven