De 10 vragen aan Petra Janssen van Herberg de Klomp

BIOGRAFIE
Geboren: te Venray, 14 mei 1987
Woonachtig: te Venray
Getrouwd met: Bjorn Janssen
Opleiding: MBO Koksopleiding, niveau 3
Loopbaan: Ik ben begonnen als kok bij Restaurant Buitenlust, daarna ben ik als zelfstandig werkend kok bij Golfcomplex de Golfhorst aan de slag gegaan en vanuit daar ben ik samen met mijn partner gestart als eigenaar én chefkok bij Herberg de Klomp.

DE 10 VRAGEN AAN……. PETRA JANSSEN
1. Waar haal je je culinaire inspiratie vandaan?
Veel kijken in de keuken bij collega’s door zelf te gaan uiteten en nieuwe ideeen op te doen. Dit doen wij op alle niveaus van sterrenzaak tot cafetaria. Ik vind het mooi om te zien hoe mensen gedreven en passievol met hun vak omgaan. Vervolgens ga ik via internet en vakliteratuur de puntjes op de i zetten en zo rollen de nieuwe gerechten van het mes voor onze menukaart.

2. Wie is jouw culinaire held?
Een echte held heb ik niet. Wel heb ik heel erg veel respect voor een aantal van mijn leermeesters. Ik heb het vak geleerd van gerenommeerde Venrayse koks als Piet Jacobs van restaurant Buitenlust en Mathijs Jacobs van res-taurant de Beejekurf. Zij hebben mij gebracht tot waar ik nu ben. Naast het vak en de technieken hebben ze mij juist ook geleerd hoe ik zelf een creatieve draai kan geven aan gerechten. Daarnaast heb ik erg veel geleerd van Sven Schutz. Sven is een heerser in routing en mice en place. Van Sven heb ik geleerd hoe je in je eentje grote groepen makkelijk kunt bedienen, iets wat bij ons in Herberg de Klomp vaak goed van pas komt.

3. Hoe onderscheid jij je van andere chefs?
Wat onze keuken sterk maakt is dat wij eerlijk koken. Eerlijke gerechten voor een eerlijke prijs. Op onze menu-kaart staan veel laagdrempelige gerechten, dat wat iedereen lust. Maar wel wordt alles bij ons vers bereid, onze soepen, sauzen en marinades maken wij allemaal zelf. In het gemiddelde eetcafé wordt veel gewerkt met kant en klare producten. Bij mij in de keuken wordt nog traditioneel en op bourgondische wijze gekookt.

4. Welke trends spreken je momenteel erg aan?
Ik ben niet zo’n trendvolger. Ik hou van het pure. Klassieke gerechten is waar ik voor sta. In mijn gerechten pro-beer ik zoveel mogelijk met verse streekproducten te werken.

5. Is er iemand in het bijzonder, waar je voor zou willen koken?
Voor mij zijn al mijn gasten gelijk. Of nou mijn buurman komt eten of de burgemeester, ik vind het belangrijk dat ze beide met het zelfde positieve gevoel van tafel komen. Natuurlijk vind ik het extra bijzonder wanneer mijn oud chef koks bij mij komen eten. Als ik ze dan na een tijdje weer terug zie denk ik: ‘Ze zijn tevreden over hun oud leerling!’

6. Heb je het gevoel dat Nederland culinairder wordt?
Absoluut, kijk eens op televisie wat daar de laatste jaren is gebeurd. Mensen worden op diverse manieren ge-triggerd om ook thuis lekker en eerlijk te koken. Dat juich ik alleen maar toe, hierdoor leggen mensen de lat hoger wanneer ze buiten de deur gaan eten. Dat mag ook wel, mensen betalen een aardige prijs om in een restaurant te eten, dan mag een kok ook het gevoel hebben dat hij voor een ‘kenner’ kookt.

7. Zijn er producten, die je zelf niet lust of eet. En zo ja, werk je daar dan wel of juist niet mee?
Ik eet bijna alles, wat ik echt niet lust is rauwe ui. Ui is in onze keuken een belangrijke smaakmaker waardoor ik er ook niet onder uit kom om er niet mee te werken. Een van onze specialiteiten is mijn uiensoep, ik mag hier dan ook wel verklappen dat mijn partner Bjorn er voor zorgt dat de kwaliteit van dit gerecht gehandhaafd blijft.

8. Als je morgen een grote geldprijs zou winnen, zou je dan stoppen met koken als je broodwinning?
Absoluut niet, koken is mijn grote passie. Ik zou het geld juist investeren in mijn keuken en de promotie van onze zaak.

9. Een kok heeft weinig vrije tijd. Is dat de moeite waard voor je passie?
Wij werken als andere mensen vrij zijn, daar zijn we ons goed van bewust. Ik vind het heerlijk om het mensen naar de zin te maken dat is dus zeker de moeite waard. Wel vind ik het belangrijk om ook je eigen momenten te pakken. Ik zeg altijd: ‘Wij hebben vrij als andere mensen werken en daar kan ik volop van genieten.’

10. Heb je een gouden tip voor onze lezers?
Eigenlijk heb ik er heel veel. Veel koks zijn voorzichtig met het uitgeven van hun recepten, voor mij is dat geen probleem. Ik vind het leuk om over koken te praten en mensen tips te geven hoe ze thuis in hun keuken, met hun apparatuur, op een leuke en eerlijke manier kunnen koken. Blijf je smaak ontwikkelen. De beste tip die ik dan ook kan geven, kom eens eten bij Herberg de Klomp!

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Culinair
  • Lees 2789 keer
terug naar boven