Onderwijsbehoeften

‘Juf, ik kan niet stilzitten, tussen 11 en 12 uur komt mijn broertje, en het is nu 5 voor 12!’ Het ‘drukke jongetje’ van mijn klas zit te wiebelen en springen op zijn stoel. Vandaag gaat zijn moeder bevallen, dus ik had me al voorbereid op een bijzondere dag. ‘Wil je anders even een rondje lopen door de school?’ vraag ik hem. Hij kijkt me verbaasd aan: ‘Mag dat?’ Iedereen is verschillend.

De een kan zich goed concentreren met Mozart op de achtergrond, de ander wil een speld kunnen horen vallen. Soms verschilt je behoefte zelfs per situatie. Toch verwachten we vaak van leerlingen dat ze allemaal dezelfde aanpak accepteren. Ik heb in mijn stages op de pabo vaak gezien dat leerlingen worden ingedeeld op resultaten. Alle leerlingen met een laag resultaat voor een bepaald vak, krijgen daar verlengde instructie voor. Ze zijn zwakker, dus hebben ze meer uitleg nodig, is de oorzaak-gevolgrelatie.

Dit is naar mijn idee niet altijd de juiste aanpak. Er zijn zwakkere leerlingen die halverwege een instructie afhaken, omdat ze zich maar kort op het monoloog van de leerkracht kunnen concentreren. Ondanks dat ze lage resultaten hebben, hebben ze geen baat bij extra instructie. Ze zouden misschien juist een kortere instructie nodig hebben.

In onderwijsland hebben we het hier over onderwijsbehoeften. Waar de ene leerling behoefte heeft aan een verlengde instructie, heeft de andere leerling behoefte aan Mozart. Als leerkracht probeer je daar zo veel mogelijk bij aan te sluiten, zodat een leerling zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Uiteraard heb je wel rekening te houden met de mogelijkheden binnen de schoolsetting. Maar soms zijn het de kleine interventies van de leerkracht die er voor zorgen dat er aan de behoefte van een leerling wordt voldaan.

5 minuten later komt hij weer de klas binnen. Hij gaat rustig op zijn stoel zitten en begint aan zijn rekenopdrachten. ‘En, was het fijn even rond te lopen?’ vraag ik hem zachtjes. Hij knikt heftig. ‘Proficiat met je broertje’ fluister ik. De grote broer glimlacht en werkt vervolgens fantastisch verder.

Denise Arts 

  • Beoordeel dit item
    (2 stemmen)
  • Gepubliceerd in Onderwijs
  • Lees 1663 keer
terug naar boven