Laurentius

In de meivakantie was ik samen met Lot en mijn twee neefjes in een Portugees kerkje op een heuveltop in Almançil. De São Lourenço de Matos is in al zijn kleinschaligheid een toeristisch hoogtepunt in de Algarve en vertelt over de heilige Laurentius van Rome. In een aantal afbeeldingen op het plafond en aan de wanden wordt zijn levensverhaal uit de doeken gedaan in een volledig wit/blauw getegeld interieur. Lot en haar twee neefjes hingen in die kerk gedurende 5 minuten aan mijn lippen toen ik ze dit verhaal uit de doeken deed, dat zeven jaar geleden op mijn pad kwam.

janvandevenToen ik in 2008 meteen na mijn afstudeerstage mocht aanblijven op basisschool Laurentiushof in Vierlingsbeek, ben ik direct op zoek gegaan naar de mythe achter de naamgever van mijn standplaats. Het is geen toeval dat de basisschool in dit Brabantse dorp de naam van deze beschermheilige toegewezen heeft gekregen, want ook de plaatselijke kerk is aan de martelaar gewijd en draagt zijn naam. Als je niet beter zou weten, zou je kunnen denken dat Laurentius van Rome in de voorloper van de McDonalds hamburgers stond te bakken. Zoals iedere heilige heeft hij namelijk ook een kenmerkend symbool waar hij altijd mee wordt afgebeeld, namelijk een barbecuerooster.

In 258 is het Christendom nog een heidens geloof. De Romeinen verketteren de Christenen en keizer Valerianus pakt de toenmalige Paus Sixtus II op omdat hij tegen de regels in toch een mis voor heeft gedragen. Diaken Laurentius wordt ook gevangen gezet en de Paus daarna zelfs ter dood gebracht. Keizer Valerianus is op verschillende fronten verwikkeld in een geldverslindende oorlog en geeft Laurentius (die het beheer had over de binnengekomen giften van de kerk) de opdracht om alle rijkdommen van de kerk te gaan halen en deze aan de keizer te overhandigen.
Laurentius keert terug naar zijn kerk en deelt stiekem al het geld en alle goudschatten uit aan de armoezaaiers van zijn kerk. Daarna vraagt hij hen om met hem mee terug te keren naar de keizer. Valerianus ziet hem met lege zakken en drommen mensen aankomen en vraagt verontwaardigd waar alle kostbaarheden gebleven zijn. ‘Zie hier, dít zijn de schatten van mijn kerk’, antwoordt Laurentius zelfvoldaan terwijl hij naar de mensenmassa wijst. Zoals het een echte Romeinse keizer betaamt, ziet Valerianus hier de humor niet van in en probeert met wat folteringen de waarheid uit het bijdehandje te peuteren. Terwijl Laurentius op een rooster boven een vuurtje wordt gebraden, zegt hij tegen zijn beul ‘Ik ben al gaar. Keer me om en eet me op!’. Vandaar het barbecuerooster.

Volgende week donderdag werk ik mijn laatste uurtjes in Vierlingsbeek, ’s avonds een afsluitende barbecue met mijn dierbare collega’s. Drie keer raden wie het barbecuerooster zal bedienen! In zeven jaar tijd heb ik met zo’n 200 leerlingen, 400 ouders, 2 directeuren en 30 collega’s samengewerkt en samen geleefd. Ik heb er het vak geleerd, het ieder jaar meer leren waarderen, het heeft de basis gelegd voor de rest van mijn onderwijscarrière en voor veel inspiratie gezorgd voor de columns op deze plek. Zeven jaar geleden begon ik met een aantal leerlingen in mijn kleuterklas die ik nu afzet richting de brugklas. Een mooi moment om af te zwaaien en ik zal met veel genoegen in de toekomst nog even terugdenken aan al mijn schatten van Laurentiushof.

JAN 

  • Beoordeel dit item
    (1 Stem)
  • Gepubliceerd in Onderwijs
  • Lees 2028 keer
Meer in deze categorie: « #Onderwijspioniers! Schoolverlaters »
terug naar boven