Schoolverlaters

Daar gaan ze dan, mijn groep 8, door een tunnel van juffen- en meesterarmen verlaten zij voor de laatste keer de basisschool en stappen en lange zomervakantie in. Een nieuwe stap in hun leven, een stapje dichter bij volwassenheid.

Geen tekeningen meer maken voor je favoriete juf, geen eigen klaslokaal meer waar je twister kunt doen tijdens een verregende pauze, en niet meer met alle niveaus door elkaar in dezelfde klas. Voor hen zit de basisschooltijd erop. Zelf sluit ik ook een periode af. Ik ben dit schooljaar afgestudeerd, en ben nu officieel juf! De afgelopen studiejaren heb ik op de Pabo en in mijn stages op basisscholen heel veel gedaan. Dure boeken kopen, rekentoetsen nakijken, op kamers gaan, moeilijke tentamens maken, kerstwerkbladen maken, vertraging hebben met het openbaar vervoer, les geven, belachelijk veel collegegeld betalen, 28 kinderen op de gang zetten, saaie en interessante colleges volgen, met studiegenoten bij goedkope restaurants eten, lijm van de tafels krabben, surveilleren op het schoolplein, stickers plakken, stoomboten knutselen, op een vreselijk matras slapen tijdens het groep 8 kamp, scriptie verdedigen, musical bekijken, afscheid nemen. En dan vergeet ik nog een hoop…Mijn groep 8 gaat na de zomervakantie beginnen aan het voortgezet onderwijs: zware tassen, puberteit en leuke nieuwe vrienden. Ze gaan een hoop leren en een hoop meemaken.

Zelf mag ik ook niet klagen. Ik mag als startende leerkracht volgend schooljaar meteen twee dagen in de week voor de klas gecombineerd met een master. Ik heb het lot uit de loterij. In het onderwijs liggen de banen helaas nog steeds niet voor het oprapen.

De komende weken mogen mijn groep 8, alle andere onderwijsvolgende leerlingen of studenten, de hardwerkende leerkrachten en ikzelf eerst genieten van een lange welverdiende zomervakantie. Zodat we volgend schooljaar weer flink aan de bak kunnen. Geniet ervan! Denise Arts 

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Onderwijs
  • Lees 1578 keer
terug naar boven