Start kunstcursus-seizoen 2015/2016 met Nederlandse Musea

De Volksuniversiteit Venray start binnenkort met een cyclus kunstcursussen.

De spits wordt afgebeten met een cursus over drie bekende Nederlandse musea waaronder het Mauritshuis, het Kröller-Müller en het Gronings museum. In drie bijeenkomsten worden zowel de gebouwen als de hoogtepunten uit de collecties besproken en heeft u een mooie basis om de musea vervolgens op eigen initiatief een keer te bezoeken.

We vervolgen het seizoen met een algemene cursus kunstgeschiedenis bestaande uit twee delen.

In het eerste deel van de cursus (dat bestaat uit 8 lessen) kunstgeschiedenis maakt men kennis met de belangrijkste periodes en stromingen uit de westerse kunstgeschiedenis. Men begint in de prehistorie en via de Egyptenaren en Mesopotamiërs komt men bij de oude Grieken en Romeinen. Zij legden de basis voor de kunst van de eeuwen erna: middeleeuwen, renaissance en barok. Dit eerste deel wordt afgesloten met de Vlaamse Primitieven, op de overgang van de middeleeuwen naar de nieuwe tijd.

In deel 2 (ook 8 lessen)pakt men de draad weer op met de Italiaanse renaissance, gevolgd door barok en romantiek en enkele kenmerkende kunstrichtingen uit de 20e eeuw (zoals impressionisme, expressionisme, Art Nouveau, Dada).

Als men dan de smaak te pakken heeft kan men het seizoen afsluiten met nog enkele korte cursussen zoals
‘Kunst en macht’ en een cursus over ‘Kunst in de 19e en 20e eeuw’. Deze laatste wordt in de ochtenduren gegeven in het nieuwe jaar.

De kunstcursussen worden al enkele jaren verzorgd door Eileen Meijer. Zij heeft kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen en heeft sindsdien voor verschillende organisaties kunstcursussen verzorgd.

Alle cursussen worden gegeven op de Clockert in Venray en ondersteund met beeldmateriaal. Men kan zich voor elke cursus afzonderlijk inschrijven. En aan het einde van elke activiteit wordt een syllabus uitgereikt waarin de belangrijkste informatie en beeldmateriaal opgenomen zijn.

Voor meer informatie betreffende deze cursussen en inschrijving kunt u de website bezoeken van de Volksuniversiteit Venray: www.vu-venray.nl.  

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Onderwijs
  • Lees 1757 keer
terug naar boven