Als kinderen bang zijn om naar school te gaan

Gemeente en Raayland organiseren een symposiumover schoolangst en schoolweigering.

Wat kunnen ouders en onderwijsprofessionals doen als kinderen niet meer naar school durven? Daarover gaat het symposium dat de gemeente Venray en het Raayland College op 20 maart houden. De bijeenkomst voor leerkrachten, teamleiders, schooldirecteuren, ouderraad, jeugdzorg en maatschappelijk werkers wordt gehouden op de Dag van de Leerplicht, dit jaar met als thema ‘schoolangst en schoolweigering’.

Spreker tijdens de bijeenkomst is Bieneke Nienhuis. Zij is psycholoog, pedagoog en onderwijskundig adviseur. Zij schreef het boek Schoolangst en schoolweigering bij kinderen. Ongeveer 1% van alle schoolgaande jeugd heeft last van schoolangst, resulterend in schoolweigering. Het zijn in Nederland zo’n zesduizend kinderen. Meestal beginnen de klachten in het eerste of het tweede leerjaar van het voortgezet onderwijs. Bij schoolweigering is er sprake van angst, depressie of lichamelijke klachten, die vaak verdwijnen als het kind thuis mag blijven. Als school, ouders en hulpverlening snel aan de bel trekken en samenwerken, is schoolangst eenvoudig op te lossen.

Recht op onderwijs
Al tien jaar wordt tijdens de dag van de Leerplicht in Nederland stilgestaan bij het recht op onderwijs. In Nederland hebben kinderen en jongeren het recht en de plicht om naar school te gaan. Het streven is dat elke jongere binnen zijn mogelijkheden minimaal een niveau twee MBO-diploma behaalt. Daarmee hebben jongeren betere kansen op een goede en leuke baan.

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Onderwijs
  • Lees 1925 keer
Meer in deze categorie: « StemRecht! (Festina) Lente! »
terug naar boven