Lekker kinderachtig!

Lekker kinderachtig! Mijn dochter gaat vandaag voor het eerst naar school! Oké, niet echt naar school, maar naar de peuterspeelzaal. Het onderwijs gloort! Als leerkracht doet me dat deugd. En toch: Ik ben benieuwd...

Ik ben benieuwd wat 15 tot 20 jaar onderwijs van mijn eigenwijze, creatieve vrijdenker  overlaat. Een peuter ziet oneindig veel mogelijkheden, het maakt niet uit in welke situatie! De toverstaf wordt ook als stokpaardje gebruikt, terwijl het daarna weer dienst doet als schminkkwast. Als kleuter mag je gelukkig ook nog vaak lekker je gang gaan. Niets is te gek, alles is te verzinnen. In de huishoek kun je zijn wie je wilt, in de zandbak bak je de ene minuut een taart, terwijl het de minuut erna een kasteel vormt! Spelenderwijs tot leren komen, lekker zelf op ontdekkingstocht. Kansen zien! Cynisme bestaat niet bij kleuters. De eerste die een klaslokaal binnenloopt en zucht “Nou, het zal me eens benieuwen vandaag” moet nog gevonden worden.

Wat maakt het dan toch dat veel van die onbevangen, dolenthousiaste en vaak ook zeer gelukkige kleuters uitgroeien tot de volwassene die je dagelijks om je heen ziet? Die volwassene die niet de kansen, maar de problemen ziet. Of die volwassene die niets nieuws wilt ontdekken, maar liever alles bij het oude houdt. Sterker nog, die volwassene die vindt dat vroeger alles beter was. Die cynische volwassene die een ruimte binnenloopt en zucht “Nou, het zal me eens benieuwen vandaag”.

Het kan geen kwaad om jezelf in 2014 af en toe een gezonde dosis kinderachtig gedrag toe te eigenen! En nee, dan hebt ik het niet over moeilijk doen wanneer je naar bed moet, of propjes schieten naar je baas. Kansen zien en deze onbevangen aanvliegen! Lekker kinderachtig doen. Ik ben benieuwd!

Jan

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Onderwijs
  • Lees 2265 keer
terug naar boven