Excellent!

Vorige week hebben 76 scholen in Nederland het predicaat ‘Excellent’ gekregen van premier Rutte en staatssecretaris Dekker. Als school moet je voldoen aan 14 verschillende indicatoren die niet alleen gaan over Cito-scores of hoge cijfers, maar ze spelen wel een hele grote rol. Een beetje competitie binnen het onderwijs. Excellent!

Binnen de gemeente Venray heeft vooralsnog geen enkele school de titel bemachtigd, waar zowel basisscholen als middelbare scholen zich voor mogen aanmelden. Geen excellent onderwijs in Venray en ook op mijn eigen school bleef de champagne in de koelkast en de kurk op de fles. Geen paniek! Laat uw kinderen gerust zitten waar ze zitten.

Het hele idee van het benoemen van ‘excellente’ scholen manifesteert zich binnen een ontwikkeling waar beheersbaarheid en vergelijking steeds belangrijker worden. Basisscholen transformeren steeds meer naar prestatiegerichte toetsfabrieken. Met dat prestatiegerichte is niet zoveel mis, we willen tenslotte allemaal het beste onderwijs voor onze kinderen. De focus ligt echter veel te veel op maar één getalletje: de Cito-score. Het is dan ook niet zo raar dat er op steeds meer scholen een verschraling van het onderwijsaanbod dreigt en er flink geoefend wordt om die score zo hoog mogelijk te maken. Een kind dat in groep 8 zit heeft tegenwoordig al zo’n 70 (!) Cito-toetsen gemaakt voordat hij begint aan de Cito-eindtoets. Excellent…

Streven naar een zo hoog mogelijke leeropbrengst op de gebieden van Taal en Rekenen zijn zeker heel belangrijk, maar er is zoveel meer! Zoveel meer waar dus steeds minder tijd en ruimte voor is. Kinderen zichzelf leren worden en zichzelf leren kennen, zodat ze zichzelf durven en kunnen zijn. Dat vind ik persoonlijk altijd nog ietsje belangrijker dan het Lijdend Voorwerp of de Vierkante Meters. Of zoals een excellente Ramses al eerder zong:

Met je kop in de hoogte,
En neus in de wind.
En lap aan je laars
hoe een ander het vindt.
Houd een hart vol van warmte,
En van liefde in je borst.
Maar wees op je vierkante meter een vorst.
Wat je zoekt kan geen ander je geven.
Mens, durf te leven!

  • Beoordeel dit item
    (2 stemmen)
  • Gepubliceerd in Onderwijs
  • Lees 2763 keer
terug naar boven