10 jaar inVENtief

10 jaar geleden op 6-10-‘05 verscheen op de voorpagina van de Peel en Maas de kop: ‘We zijn verontrust en we gaan wat doen voor Venray’. De nieuwe lokale politieke partij inVENtief kondigde zich aan en vroeg de burgers mee te denken. Toen nog een club van 7 kritische en bewuste burgers bestaande uit o.a. Gerard Thijsen, Cees de Vocht en Piet Kienhuis. Deze ‘inVENtievelingen’ hebben heel hard gewerkt aan de lokale partij en zijn allen nog steeds actief en/of lid. Men had vooral voor ogen om de gemeentepolitiek uit de achterkamer te halen, transparantie te brengen en het dualisme in de raad echt uit de verf te laten komen. Dat was hard nodig.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006 werd al direct 1 zetel veroverd. Het bestaansrecht werd hiermee bewezen en in november 2009 bleef deze zetel moeiteloos behouden en Gerard Thijssen maakte plaats voor Tino Zandbergen. De kiezer beloonde vervolgens het politieke werk van inVENtief bij de verkiezingen in 2014 met 1608 stemmen! Dit leverde hen 2 zetels op. Op 15 stemmen na geen 3 helaas, maar verdubbeling van zetels was al het werk waard. Een duidelijk signaal van de kiezer dat de politiek van inVENtief gewaardeerd wordt. Ahmet Kocyigit komt vanaf dan de fractie versterken als raadslid.

Er vindt een bestuurswisseling plaats en het roer gaat om, ‘inVENtief 2.0’ trapt af, volgetankt met energie. Er wordt een kwartaallijkse nieuwsbrief ontwikkeld, centrumbezoeken gepland, bedrijfsbezoeken georganiseerd, een jaarplanning en begroting gemaakt, social media wordt nieuw leven ingeblazen en nieuwe commissieleden ingewerkt. Tijdens deze laatste verkiezingscampagne werd vaak gezegd ‘nu zie je ze, maar dan weer 4 jaar niet’. Welnu inVENtief neemt dit zeer serieus. Ze praten liever MET de burger, dan OVER de burger en zoeken de burger regelmatig op om ervaringen te horen, ideeën op te doen, kennis te maken en waar mogelijk hulp te bieden. Bovendien is dit ook veel leuker, tijdens verkiezingstijd hebben mensen al snel genoeg van je, zegt Laura Puts, secretaris en destijds lid van het campagneteam.

De lokale partijen in Venray vertegenwoordigen samen bijna 30% van de stemmen. inVENtief is blij met deze ontwikkeling. Ze zijn er voor Venray, het gebeurt tenslotte in Venray en niet in Den Haag. Natuurlijk is inVENtief ook afhankelijk van wat er vanuit Den Haag opgelegd wordt, zoals bijvoorbeeld de decentralisaties. Daar waar mogelijk geeft inVENtief er altijd een lokale inkleuring aan. De zogenaamde decentralisaties zijn een flinke kluif voor de gemeente maar inVENtief blijft kritisch de vinger aan de lokale pols houden. Zo ook bij de ontwikkeling van de intensieve veehouderij, behoud van monumenten, behoud van het mantelzorgcompliment, optimale huisvesting voor ALLE Venrayse schoolkinderen en natuurlijk een gastvrij centrum met vriendelijk parkeerbeleid.

Zaterdag 7 november viert inVENtief Venray haar 10 jarig bestaan, haar 2de lustrum. Voorzitter Cor Vervoort nodigt u namens het bestuur en fractie graag uit het glas te heffen en/of om vrijblijvend kennis te maken vanaf 11.00 uur bij de Witte Hoeve, Gasstraat 5 in Venray.
www.inventiefvenray.nl / facebook en twitter: @inventiefvenray.

  • Beoordeel dit item
    (1 Stem)
  • Gepubliceerd in Politiek
  • Lees 2228 keer
terug naar boven