Logo
Print deze pagina

SP-lijsttrekker Jan Hendriks over zijn idealen

Jan Hendriks (1955) is geboren en getogen in Venray. Al 26 jaar is hij werkzaam in de logistieke wereld. Al op zijn 17e werd hij politiek actief voor de PSP om de onrechtvaardigheid in de wereld aan te pakken. Voor de PSP zat hij 2 jaar in de Venrayse gemeenteraad. Toen de PSP opging in GroenLinks beëindigde hij zijn lidmaatschap.

Jan Hendriks vertoefde veel in het buitenland om daar zijn socialistische ideaal van internationale solidariteit na te streven. Het meest bekend is het laatste project, de bouw van een school in San Mateo in Guatemala, die hij samen met zijn vrouw Alda Haegens (Venraynaar van het Jaar 2011) heeft opgezet.

Handkjeklap
Voor Jan is het socialistische ideaal niet af. Hij ziet een groot verschil met de politiek nu en die van ongeveer dertig jaar geleden toen hij al eens in de Venrayse raad zat: “Toen ik voor de PSP in de raad zat waren er echt zaken waarvoor je kon demonstreren en waar veel mensen de straat voor opgingen. Politiek is nu veel meer handjeklap: als jij dit doet voor mij dan doe ik dat voor jou. Wat ik wel meer zou willen is meer het debat opzoeken in de politiek, dat mis ik nu. Politiek is echt een kwestie van keuzes maken, niet van handjeklap. Ik zit niet voor mezelf in de raad maar voor de idealen van de SP. En laten dat nu ook mijn idealen zijn. Verder houd ik van veel humor, er mag best goed gelachen worden in de raad.”

De SP is geen tegenpartij vindt Jan Hendriks, ook al wordt dat vaak door anderen als argument naar voren gebracht: “De SP is al lang geen tegenpartij meer. Om ergens voor te zijn moet je soms tegen stemmen. We zijn er een groot voorstander van dat gemeenschapsgelden goed en eerlijk besteed worden.”

Zorg
De SP kiest in de aankomende verkiezingen voor drie belangrijke thema’s: Armoede, Zorg en Wonen. Jan Hendriks meent dat in de zorg veel mensen in de knel gaan komen door de bezuinigingsmaatregelen. De gemeenten krijgen veel zorg naar zich toegeschoven en daar bovenop gelijk 25% minder inkomsten want de landelijke overheid denkt dat gemeenten het goedkoper kunnen. Zorg zal een stuk kariger worden voor mensen die er gebruik van moeten maken. Onze actie voor behoud van de nachtapotheek was daarin een goed voorbeeld. We kregen veel signalen van mensen die bang waren dat de nachtapotheek voorgoed zou gaan sluiten. We staken daar een stokje voor door direct een petitie te starten. Door druk van de SP voelde de apothekers, huisartsen en de gemeente zich genoodzaakt om met elkaar te onderhandelen. Dit laat ook gelijk de voordelen zien als je een landelijke partij bent. Onze lijnen naar ‘Den Haag’ zijn kort, we kunnen altijd een beroep doen op de kennis die daar is of een thema dat in Venray speelt in ‘Den Haag’ op de kaart zetten. Kortom we willen zorg zonder zorgen, daar zetten we ons 100% voor in.”

In Venray neemt de armoede steeds meer toe vindt Jan Hendriks: “De voedselbank lijkt de snelst groeiende bank van Venray te worden. Voor armoede, daar moeten we geld voor vrijmaken of een noodfonds instellen. Ook moet je het geld gebruiken waarvoor het bedoeld is, voor armoedebestrijding dus. We willen dat in Venray armoede actief wordt aangepakt. We willen kijken of hier extra geld voor beschikbaar is en dat betekend dus andere keuzes maken. Geen prestigeprojecten zoals de Floriade of een Cultuurhuis die alleen maar geld kosten maar niets opleveren.”  

Doe wat je belooft
Ook als het om wonen gaat wil de SP strijden voor meer betaalbare woningbouw. “We zien dat er in Venray weinig goede betaalbare woningen zijn. Als je toch al op de armoedegrens zit en veel huur moet betalen zet dat extra druk op de mensen. We willen geen prestatieafspraken met de woningstichting die zich er vervolgens toch niet aan houdt. We willen prestatiecontracten waarin de woningstichting doet wat ze belooft. Vaak weten mensen ook niet waar ze terecht kunnen. De gemeente zet haar beste beentje voor maar wij denken echt dat het nog beter kan.”

Waarom moeten mensen op de SP stemmen? “Als je nooit op de SP stemt zal er ook nooit wat veranderen in Venray. Venray heeft echt een sterke SP nodig. De SP kom je vier jaar lang tegen in de buurten van Venray. We doen onderzoek naar de leefomstandigheden en pakken met de mensen de problemen aan. We hebben een hulpdienst voor de kleinere problemen waar mensen niet uitkomen en wijzen de weg als dat nodig is; op het moment dat je ons nodig hebt zijn we er dus ook!

Voor de verandering SP 100 % sociaal!

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Politiek
  • Lees 2808 keer
Ontwikkeld door Intoappsnwebs | Venray boeit! © 2018