Logo
Print deze pagina

De kapstok voor de mantelzorger?

De verkiezingen van de gemeenteraad staan voor de deur. Op 19 maart aanstaande is het aan de kiezer of Venray politiek gezien moet veranderen. Dat het MOET is voor inVENtief een uitgemaakte zaak. Vooral nu de rijksoverheid veel maatschappelijke taken over de schutting gooit bij de gemeente - en met extra bezuinigingen - is het zaak dat het in Venray goed geregeld gaat worden. Mieke Beerkens, ervaringsdeskundige en al jaren sociaal en maatschappelijk betrokken, gaat voor het programma van inVENtief en legt uit waarom.

Mantelzorg
Om te beginnen is een mantelzorger iemand heel anders dan een vrijwilliger. Deze begrippen worden nog wel eens op een hoop geveegd! Vrijwilligerswerk is vrijwillig maar mantelzorg overkomt je. De mantelzorger is inmiddels niet meer weg te denken uit onze samenleving. Het is goed dat de mantelzorger er is en dat er op die manier zorg verleend kan worden. Maar de overheid ziet de mantelzorger te veel als een vanzelfsprekendheid. Op dit moment zijn er in Limburg ongeveer 150.000 mantelzorgers. Dus 1 op de 7 Limburgers verleent mantelzorg!

Mantelzorg kan verlicht worden door goede ondersteuning, zoals hulp bij verzorging, ruimte voor verzorging, aanpassingen in huis en ondersteuning bij opvoeding. Maar ook door er voor te zorgen dat de mantelzorger zijn of haar sociale netwerk zelf in stand kan houden en aan sport, muziek of andere ontspanning kan blijven doen. Ondersteuning zodat de mantelzorger ook aan zichzelf kan blijven denken. Want als er constant aan één kant van het elastiek wordt getrokken, dan heb je kans dat het elastiek knapt. En dan gaat iemand door de knieën.

Niet de oplossing
Mantelzorgers passen ook bij actief burgerschap zoals de WMO dat wil. Maar de mantelzorger is zeker niet de oplossing voor alle tekorten in de zorg. Mantelzorg mag geen plicht worden doordat de overheid zich terugtrekt uit de zorgsector! We moeten ervoor waken dat de mantelzorger professionele taken op zijn bord krijgt. Een taak dus waar hij of zij niet voor is opgeleid. Een groot punt van aandacht is ook dat werk en mantelzorg goed te combineren zijn en daar speelt de werkgever een belangrijke rol in. Daar is nog te weinig oog voor, want de werkgevers denken nog dat zorg uitsluitend een zaak is van professionals.

Burgerinitiatief
We zijn dan ook blij dat er aandacht is voor respijtzorg. In de toekomst wordt dit verzorgd door het burgerinitiatief dat het respijtzorghuis opzet met de zeer toepasselijke naam ‘De Kapstok’. De mantelzorger kan zijn of haar ‘zorgmantel’ even aan de kapstok hangen. Degene waarvoor de mantelzorger doorgaans zorgt, is dan te gast in het logeerhuis van Stichting Kapstok.

Het verkiezingsprogramma van inVENtief kunt u vinden op www.inventiefvenray.nl. Ontmoet inVENtief om de week op de weekmarkt of zaterdag 8 en zaterdag 15 maart in het centrum van Venray, laat u informeren of kom gewoon een kijkje nemen. Stem lokaal, de burger centraal!

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Politiek
  • Lees 2926 keer
Ontwikkeld door Intoappsnwebs | Venray boeit! © 2018