Het ontstaan van Valentijnsdag

Valentijnsdag is een jaarlijks terugkerende feestdag, die op 14 februari gevierd wordt. Maar wat vieren we nou precies op deze dag? Valentijnsdag wordt ook wel de dag van de liefde genoemd. Op deze dag vieren we niet alleen het feit dat de liefde bestaat en iedere dag om ons heen is, maar is er ook de mogelijkheid om je ‘stille’ verliefdheid bekend te maken. Dit kun je doen door anoniem een kaart, brief of een bosje bloemen te sturen naar je ‘stille’ liefde. Hierdoor kun je toch je liefde bekennen, maar blijft het voor de ontvanger van de cadeaus onbekend dat jij het cadeau hebt gestuurd.

Over het ontstaan van Valentijnsdag gaan verschillende verhalen de ronde en die zijn allemaal anders. Maar het verhaal van het ontstaan van Valentijnsdag waar de meeste mensen in geloven is het verhaal over priester Valentinus (Valentijn). Deze priester woonde in de derde eeuw in Rome, waar hij bejaarden, zieken en mensen die hulp nodig hadden verzorgde en wijze raad gaf. In die tijd verbood de keizer zijn soldaten om te trouwen. Het huwelijk zou zijn mannen maar afleiden tijdens het strijden. Op een dag kwam een jong stel bij priester Valentinus. De man was een heidense soldaat. De vrouw een gelovig Christen. In strijd met de wetten van de keizer verbond de priester de twee toch in de echt. Dit nieuws verspreidde zich al snel door het Romeinse Rijk en steeds meer verliefde stelletjes klopten op de deur van ‘Valentijn’. Hier was de keizer het dus helemaal niet mee eens en liet de priester onthoofden. Een legende vertelt dat de priester een afscheidsbriefje achterliet voor een jonge vrouw op wie hij verliefd was geworden. Hij zou het briefje hebben ondertekend met ‘Van jouw Valentijn’.

Priester Valentius werd toen het Christendom wat populairder werd, alsnog als heilige verklaard. De heilige Valentijn werd gekoppeld aan de 14e februari. Vanaf dat moment mocht de bevolking Valentijnsdag vieren. Met name in Engeland werd deze dag veel gevierd. Het was in die tijd niet gewoonlijk om openlijk je liefde aan iemand te uiten, maar op 14 februari werd hierop een uitzondering gemaakt. Iedereen kon dan zijn geliefde ongestraft verrassen. De traditie van Engeland verspreidde zich daarna uit naar heel Europa en ook naar de Verenigde Staten, waarna het al snel uitgroeide tot één van de belangrijkste feestdagen die nu over de hele wereld gevierd wordt. 

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Valentijn
  • Lees 1720 keer
Meer in deze categorie: Liefdesband tussen ouders en kind »
terug naar boven