Logo
Print deze pagina

Kemphaan doet slimme investering

U kent wellicht het Ouderencentrum De Kemphaan in de voormalige basisschool op het Kennedyplein. Het centrum wordt dagelijks door vele mensen uit Venray bezocht om deel te nemen aan de vele activiteiten en meerdere organisaties vinden er onderdak.

Het gebouw wordt beheerd door een stichting die goed in de gaten houdt of alles naar behoren functioneert. Het bestuur kijkt natuurlijk vooruit en ook op termijn is een gezonde exploitatie belangrijk. En dat laatste is door de verdere verschraling van de subsidie van de gemeente zeker een pittige klus.

Onlangs heeft men wel een slimme investering gedaan die in de toekomst zijn vruchten af gaat werpen. Men heeft namelijk besloten om de stroomvoorziening zelf te verzorgen door middel van zonnepanelen op het dak. Vorige maand zijn door het Venrayse bedrijf Zongarant 88 panelen geplaatst en is de installatie in gebruik genomen. Over het hele jaar gezien zal er genoeg stroom geproduceerd worden om de totale behoefte op te vangen. Hierdoor zullen de maandelijkse lasten flink dalen. En daar is het om te doen. De aanschaf en montage van de panelen was natuurlijk een behoorlijke uitgave. Maar door een subsidie van de provincie Limburg ziet het totale plaa tje er zeer gunstig uit.

De installatie is bijna niet te zien vanaf de buitenkant, omdat de panelen op het platte dak en onder een hoek van 15° niet opvallen. Maar binnen is op een monitor precies te volgen hoe hard de zon schijnt en hoe veel stroom er weer gemaakt wordt. Zeker in de zomermaanden zal er een overschot zijn aan stroom, maar gelukkig mag dat worden verrekend met het stroomtekort in de wintermaanden. En dat zal de komende jaren tot een flinke besparing leiden. 

Ontwikkeld door Intoappsnwebs | Venray boeit! © 2020