Een peperduur contract terugdraaien? Soms lukt het!

Mensen krijgen soms spijt van hun aankopen. Webshops nemen spullen binnen twee weken nog terug. In stenen winkels lukt ruilen met het bonnetje meestal ook wel even. Is een contract in andere situaties altijd definitief?

Behoorlijk bont
De wet maakt het mogelijk om een contract (zoals dat heet) te ‘vernietigen’. Dat klinkt best stoer, maar mislukt heel vaak. Er is terecht nogal wat voor nodig om een afspraak achteraf onderuit te halen. Dan moet die ander het behoorlijk bont maken. Half januari deed een rechter uitspraak in zo’n bijzondere zaak.

Meervoudig gehandicapt
Het ging om een man met het syndroom van Sturge-Weber. Dit is aangeboren en zeldzaam. In Nederland hebben maar ongeveer honderd mensen deze aandoening. Ongewone bloedvatontwikkeling leidt daarbij tot zichtbare en onzichtbare kenmerken. Naast een wijnvlek heeft de man visuele, motorische en cognitieve beperkingen. Volgens diverse rapporten is hij meervoudig gehandicapt en vertoont hij infantiele trekken.

Astronomisch bedrag
Een fascinatie voor het heelal slokt al zijn vrije tijd op. Tussen 2006 en 2010 koopt de man daarom allerlei professionele apparatuur, zoals astronomische computers en een heuse sterrenwacht. Hij wil volgens eigen zeggen alleen ‘het beste van het beste’. De man betaalt in al die jaren contant, via pin en per bank in totaal ruim € 235.000 aan één winkel.

Speciaal verhaal
In 2013 krijgt hij eindelijk een bewindvoerder. Die probeert alle contracten terug te draaien. Daarvoor is ‘misbruik van omstandigheden’ nodig. In de praktijk slaagt zo’n poging zelden. Toch vindt de rechter dit verhaal zo speciaal, dat de vernietiging hier wel werkt.

Rode vlaggen
De winkel was het enige adresje voor de man. Zo ontstond langzaam een vertrouwensband. Zijn tuin was intussen te klein voor een observatorium. De apparatuur heeft voor hobbyisten sowieso weinig nut en overlapt elkaar ook nog eens. Al met al ging de winkel puur voor eigen gewin, terwijl er heel wat rode vlaggen wapperden.

Gratis advies
Het zal duidelijk zijn dat dit de uitzondering is die de regel bevestigt. Toch is het de moeite waard om elke situatie op zichzelf te bekijken. Loop dus gerust eens binnen bij ons spreekuur, elke maandag van 12.00 tot 14.00 en elke donderdag van 17.00 tot 18.00 uur.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0478-556673 

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Zakelijk
  • Lees 1140 keer
terug naar boven