Vrijwilligerswerk: wat mag wel en niet van het UWV?

Werkloos, een Ziektewet-, WIA-, WAO of Wajong-uitkering krijgen wil niet automatisch zeggen dat je geen bijdrage kan of mag leveren aan de maatschappij. Integendeel, vrijwiligerswerk wordt door het UWV gestimuleerd. Volgens de uitkeringsinstantie is het een goede manier om werkervaring op te doen en om je sociale contacten te onderhouden. Er is wel een aantal regels waaraan je je moet houden. Match voor vrijwilligers heeft ze voor je op een rijtje gezet.

Wat voor soort uitkering je ook krijgt, vrijwilligerswerk moet altijd gemeld worden bij het UWV. Doe je dit niet, dan kan dat gevolgen hebben voor je uitkering. Je kunt dan tijdelijk minder of geen uitkering krijgen, plus bestaat de mogelijkheid dat je een boete krijgt.

Vrijwilligerswerk mag alleen gedaan worden bij een organisatie die door de Belastingdienst is aangewezen als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) Of bij een organisatie die voldoet aan de regels voor een Sociaal Belang Behartigende Instelling (SBBI), bijvoorbeeld stichtingen of verenigingen. Een overzicht van al deze organisaties staat op de website van de Belastingdienst.

Verder geldt dat bij de organisatie waar je vrijwilligerswerk gaat doen dat werk al minimaal een jaar alleen door vrijwilligers wordt gedaan. Ook mag er daar minimaal een jaar voordat je het werk gaat doen geen betaalde vacature voor zijn geweest. Dit om werkverdringing; het vervullen van een betaalde functie door een vrijwilliger, te voorkomen.

Als je een Ziektewet-, WIA-, WAO- of Wajong- uitkering moet je goed opletten; Je bent verplicht je voorgenomen vrijwilligerswerk te melden aan het UWV, want het zegt iets over je mogelijkheden om te werken.

Sommige vrijwilligersorganisaties kennen een vrijwilligersvergoeding. Ook hier zijn regels opgesteld van hoeveel je mag krijgen. Dat is maximaal 150 euro per maand, en 1500 euro per kalenderjaar. Voor mensen van 23 jaar of ouder geldt dat je maximaal 4,50 euro per uur ontvangt. Ben je jonger dan 23 jaar, dan is dat 2,50 euro per uur. Reiskostenvergoeding wordt niet meegeteld.

Meer informatie is te verkrijgen via (de website) www.vrijwilligerswerkvenray.nl.

Wij zien je graag bij Match voor vrijwilligers
Dr. Poelsstraat 6 5802 AX Venray Tel.: 0478 – 51 69 95
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.vrijwilligerswerkvenray.nl

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Zakelijk
  • Lees 1342 keer
terug naar boven