Wat kan ik doen als ik het slachtoffer ben geworden van een geweldsmisdrijf?

Stelt u zich eens voor dat u na een gezellige avond stappen zonder enige aanleiding in elkaar geslagen wordt. U moet met een ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht en u kunt een aantal weken niet werken terwijl u zelfstandig ondernemer bent. Na een paar dagen ontvangt u de rekening van uw zorgverzekering. Uw eigen risico is opgebruikt in verband met de ambulancerit. U heeft echter geen inkomen, want door de mishandeling kunt u nog niet werken. U vraagt zich terecht af hoe u uw schade op de dader kunt verhalen en welke schade voor vergoeding in aanmerking komt.

U kunt de door u geleden schade op drie verschillende manieren verhalen.

1. U kunt zich voegen in de strafprocedure. Wanneer een strafrech ter bepaalt dat de verdachte schuldig is, kan deze rechter ook bepalen dat u een schadevergoeding dient te ontvangen.

2. U kunt een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Het Schadefonds Geweldsmisdrijven geeft aan slachtoffers met ernstig psychisch of fysiek letsel een financiële tegemoetkoming, en erkent daarmee het onrecht dat hen is aangedaan.

3. U kunt de verdachte persoonlijk aansprakelijk stellen voor de door u geleden schade. Eventueel kunt u een civiele procedure bij de rechtbank starten als deze persoon u niet wil of kan betalen.

Bij de geleden schade moet u bijvoorbeeld denken aan medische kosten die u heeft gemaakt in verband met de mishandeling. Het is ook mogelijk dat u door de mishandeling (tijdelijk) uitvalt op uw werk. Het verlies aan arbeidsvermogen wordt als schade gezien. Ook eventuele hulp in de huishouding en gemaakte reiskosten in verband met de mishandeling vallen onder deze noemer. Daarnaast heeft u, als slachtoffer van een geweldsmisdrijf, vaak recht op een smartengeldvergoeding. Dit is een vergoeding voor pijn en gederfde levensvreugde. In Nederland is de smartengeldvergoeding in vergelijking met andere landen slechts een pleister op de door u opgelopen wonden.

Van der Putt advocaten wil u graag assisteren bij het verhalen van uw schade. Mocht u vragen hebben over dit artikel, dan kunt u gebruik maken van onze gratis spreekuren. 
www.putt.nl

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Zakelijk
  • Lees 998 keer
terug naar boven