Steeds meer ZZP’ers in Nederland. Maakt u ook de stap?

Ieder jaar besluiten meer dan 100.000 mensen om de stoute schoenen aan te trekken en de stap te maken naar het zelfstandig ondernemerschap. Ze worden ZZP’er: een Zelfstandige Zonder Personeel.

De Voordelen van zelfstandig ondernemerschap
U bent niet alleen eigen baas en beslist niet alleen zelf welke kant u opgaat, maar u kunt ook profiteren van allerlei fiscale ondernemersfaciliteiten. Daar staan natuurlijk ook allerlei extra kosten tegenover. U heeft niet alleen te maken met productie-, reis-, computer, marketingkosten, enz., maar ook met, vaak extra hoge, kosten voor verzekeringen en pensioen.

Fiscale voordelen
De kosten die u maakt om uw bedrijf te kunnen runnen, mag u in het algemeen in mindering brengen op de winst die u maakt. Dat is ook logisch. Maar de overheid is bereid om ondernemers wat extra aftrekmogelijkheden te bieden. De belangrijkste zijn de volgende.

De MKB-winstvrijstelling.
Dit is een wettelijk vastgelegde aftrekpost op de winst van uw onderneming. Deze vrijstelling is er voor alle ondernemers voor de inkomstenbelasting (eenmanszaak), ongeacht het aantal uur dat ze in de zaak stoppen.

De Zelfstandigenaftrek.
Deze aftrek is er voor alle ondernemers die voldoen aan het urencriterium.

De Startersaftrek.
Dit is in feiten hetzelfde als de Zelfstandigenaftrek. Maar de overheid wil startende ondernemers een extra handje helpen. Ook hiervoor geldt het urencriterium.

Het Urencriterium
U voldoet aan het urencriterium als u 1.225 uur per jaar aan uw bedrijf besteedt. Daarbij tellen in principe alle uren mee. Dus óók uren die u niet betaald krijgt. Denk aan uren voor bijv. het werven van nieuwe klanten, de website onderhouden of uren die u aan uw administratie besteedt.

Van VAR naar modelovereenkomst: veel over te doen
De overheid wil voorkomen dat u als zelfstandige een verkapt dienstverband heeft bij een opdrachtgever. Daarom zijn er nu: de Modelovereenkomsten. Daar is nog steeds heel veel over te doen. Het beste laat u zich als (aankomend) ZZP’er goed inlichten door een adviseur. U kunt ook zelf al online checken of u voor de inkomstenbelasting ondernemer bent of niet: www.belastingdienst-ondernemerscheck.nl

Zelfstandig ondernemen is geen sinecure
Als ZZP’er komt er veel op je af. Je bent niet alleen bezig met je vakgebied en met je klanten, maar je moet ook factureren, innen en boekhouden. En daar komen de belastingaangiften dan nog bij. Gelukkig is daar overal goede hulp voor te vinden!

Neem eens een kijkje op: www.abk-belastingadvies.nl of op www.zzpvenray.nl

Renée-Michèle Kevenaar Lid NOAB Telefoonnummer: 0478 - 855 902
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bas Verhofstad RB Lid Register Belastingadviseurs Telefoonnummer: 0478 - 585 870
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Zakelijk
  • Lees 963 keer
terug naar boven