Vrije advocaatkeuze: nu ook bij bezwaar en UWV-ontslag!

Veel mensen en bedrijven hebben een rechtsbijstandverzekering. Als een juridisch probleem onder de dekking valt en een procedure nodig is, mag u meestal zelf een eigen advocaat uitzoeken. Sinds kort is duidelijk dat die vrije keuze voor bijna alle trajecten geldt.

Kantonzaken?
Bij de kantonrechter mag iedereen zonder advocaat langskomen. Het gaat dan om allerlei juridische vragen die regelmatig voorkomen. Denk aan claims tot € 25.000,00, consumentenzaken over koop en krediet of problemen met werken en huren. Heel lang gaven verzekeraars bij zo’n rechtszaken geen vrije keuze. De gedachte was: wie zonder verplichting toch graag een advocaat wil, moet die dan ook maar zelf betalen. Maar is het wel zo simpel?

Echte zaken!
Nee hoor. Dat zei de hoogste Europese rechter eind 2013 al. Het gaat nu eenmaal om echte rechtszaken. Binnen de dekking moet de verzekeraar dus gewoon elke advocaat betalen. Er zijn natuurlijk nog veel meer procedures buiten de rechter om. Die doen juristen van verzekeraars nog wel bijna altijd zelf. Tot nu toe dan.

Overheidsconflict
Vrije advocaatkeuze geldt namelijk voor ‘gerechtelijke en administratieve procedures’. Dat laatste betreft volgens verzekeraars zaken bij de zogenaamde administratieve rechter, die conflicten met de overheid behandelt. Daar gaat vaak echter nog een fase aan vooraf, waarbij die overheidsinstantie (na een bezwaar) de eigen beslissing opnieuw tegen het licht houdt. Is dat misschien ook een ‘administratieve procedure’? En hoe zit het eigenlijk met ontslag via het UWV?

Keuzevrijheid
Allebei helemaal vrij, zegt diezelfde hoge rechter nu. Die keuzevrijheid gaat dus veel verder dan verzekeraars dachten of hoopten. Verleent of weigert de gemeente een vergunning? Een advocaat kan het bezwaarschrift opstellen en de zaak bepleiten. Vraagt uw werkgever bij een reorganisatie of na lange ziekte ontslag aan? Een advocaat kan verweer voeren.

Gratis intake
Veel verzekeraars hebben hier een eigen netwerk van advocatenkantoren voor. Zij zullen in eerste instantie dan ook naar één van die advocaten verwijzen. In al deze procedures bij de kantonrechter, het UWV en overheidsinstanties is de keuze echter daadwerkelijk vrij. Wilt u dus liever een advocaat in de buurt, omdat dit handiger is of vertrouwd voelt? Kom dan gerust eens langs met uw polis en probleem!  

“Vertrouwen is goed, controleren is beter: laat uw contracten regelmatig door ons updaten.” Marcus Gerrits Van der Putt | Patersstraat 15 Venray | 0478-556676 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | www.putt.nl
Gratis Spreekuur Maandag 12-14 uur Donderdag 17-18 uur

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Zakelijk
  • Lees 954 keer
terug naar boven