Wat met de btw als u ongemerkt zaken doet in het buitenland?

Op internet koopt u eerder over de grens dan u denkt!
U adverteert via Google, heeft een Hootsuite-abonnement voor uw sociale media, of maakt gebruik van Microsoft Office 365. U realiseert zich dat misschien niet meteen, maar u doet dan wel zaken in het buitenland. Hoe zit het dan met de btw? Hoe werkt dat? De btw-wetgeving is voor de gewone ondernemer nauwelijks te begrijpen. Daarom besteedt u btwzaken wellicht ook uit aan uw boekhouder of accountant. Maar dan moet die wel door u voorzien worden van de juiste informatie, anders kan hij of zij geen correcte btw-aangifte doen. Daarom is het belangrijk dat u van sommige dingen op de hoogte bent. Wat namelijk als u digitale diensten (E-diensten genoemd) afneemt uit het buitenland? We kijken nu alleen naar afname uit EU-landen. De afname uit landen van buiten de EU, is andere kost. Daarover wellicht een andere keer meer. De meeste ondernemers nemen echter diensten af uit de EU. Wat moet u dan weten?

E-diensten, wat zijn dat?
Elektronische diensten neemt u soms eerder af dan u denkt: u neemt bijv. een abonnement om online te kunnen back-uppen of Clouddiensten waarbij anderen tegelijk met u samen aan bestanden kunnen. Het gaat hierbij dus om diensten waarbij de leverancier eigenlijk geen echte arbeid verricht omdat alles via de elektronische weg voor u geregeld wordt.

Een Nederlandse leverancier
Is uw digitale dienstverlener in Nederland gevestigd en heeft u als ondernemer (afnemer) recht op aftrek van voorbelasting (daar gaan we gemakshalve verder in dit artikel vanuit)? Dan moet uw leverancier Nederlandse btw in rekening brengen.

Een buitenlandse leverancier
Heeft u echter te maken met een buitenlandse dienstverlener, dan wordt de btw naar u verlegd zoals dat in vakjargon genoemd wordt. Uw dienstverlener zet dan geen btw op uw factuur. Hij moet er dan wél op vermelden: uw btw-nummer én de woorden: “btw verlegd”. Soms zult u hem dat moeten uitleggen en aangezien niet iedere buitenlandse leverancier Nederlands kent, kunt u dan de Engelse term VAT reversed charge mechanism applicable gebruiken. Of de term VAT is shifted to the customer. Die laatste is natuurlijk wat korter en bondiger, net zo handig dus.

Belangrijk!
Het is belangrijk dat uw buitenlandse dienstverlener in de gaten heeft dat hij te maken heeft met een Nederlandse ondernemer, en niet met een particulier. Want bij die laatste groep klanten moet hij gewoon Nederlandse btw op de rekening zetten, als hij al een factuur uitreikt. Want dat is bij particuliere klanten namelijk niet verplicht. Voorzie uw leverancier dus van alle noodzakelijke informatie (zoals btw-nummer, bedrijfsnaam, enz.) zodat hij u meteen herkent als ondernemer.

En uw boekhouder?
Aan een factuur waarop de btw verlegd-melding staat en géén btw, ziet uw boekhouder dat hij dit waarschijnlijk moet boeken onder Import of Inkoop buitenland (EU).

Hij verwerkt dit dan in uw btw-aangifte onder vraag 4b (Inkoop binnen EU). De dan door u verschuldigde btw, trekt hij vervolgens weer af bij vraag 5b (Voorbelasting). Per saldo kost het u dan dus geen cent aan btw. Maar dan moet alles wel correct verwerkt en gefactureerd zijn.

Neem eens een kijkje op: www.abk-belastingadvies.nl of op www.zzpvenray.nl

Renée-Michèle Kevenaar Lid NOAB Telefoonnummer: 0478 - 855 902 E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bas Verhofstad RB Lid Register Belastingadviseurs Telefoonnummer: 0478 - 585 870
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Disclaimer: “Deze informatie is door ons met de grootste zorgvuldigheid samengesteld, maar kan een maatwerkadvies nooit vervangen.” 

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Zakelijk
  • Lees 1019 keer
terug naar boven