Nieuwe laserbehandeling maakt einde aan schimmelnagels

Veel mensen lopen ermee rond en weinig middelen leken ertegen te helpen: schimmelnagels. Daar is nu echter verandering in gekomen. Geen dubieuze pillen slikken of jarenlang zalfjes smeren, maar een laserbehandeling waarbij de schimmels in een paar behandelingen verdwijnen. In Medisch Centrum Buitenlust in Venray is pedicure Willeke Classens gestart met deze nieuwe methode.

Lees meer...

Hatsjoe!!

Mijn naam is Karlijn Hegger, verpleegkundig specialist in huisartsenpraktijk Antoniusveld. Ik behandel net als de huisarts mensen met onder andere klachten van de luchtwegen, gewrichten, huid en ogen.

Lees meer...

Voeding, trends en tijdgeest

Waarom lust ik wel spruitjes en jij niet? Waarom wil iedereen ineens superfoods? Waar komt de trend van vergeten groente vandaan? Waarom staan stooflapjes nog maar zelden op het menu? Zijn insecten nu écht het nieuwe vlees? Telen we straks allemaal onze eigen groenten of printen we zelf onze biefstukken uit?

Lees meer...

Personal Training

Een investering in jezelf en je gezondheid!

Een personal trainer is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Dat komt, omdat we allemaal steeds kritischer worden en steeds resultaat gerichter te werk willen gaan.

Lees meer...

Maakt light licht(er)?

We worden overspoeld met “gezonde” en “light” producten.

Voedingsmiddelenconcerns spelen handig in op vragen uit de markt. Waar vraag is, zorgen zij voor aanbod. Er worden veel “gezonde”of “light” producten ontwikkeld. Maar niet alle “gezonde “of “light” producten zijn even goed voor ons. Toch zijn we als consument vaak erg gevoelig voor de reclame en marketing waarmee deze producten aan de man worden gebracht. Wat betekent “light”? Wanneer mag deze term op de verpakking staan? Hoe kunnen we slogans op verpakkingen juist beoordelen?

De term “light”is een voedingsclaim en mag niet zomaar worden gebruikt. Wanneer er “light” op de verpakking staat dan bevat het voedingsmiddel 30% minder kcal/energie, vet of suiker ten opzichte van het gewone artikel. Light betekend dus niet altijd dat er minder kcal/energie in zit of veel gezonder is. Vaak komt er iets anders in de plaats voor datgene wat er uit is gehaald. Dat kan iets zijn wat misschien wel even slecht is!! De fabrikant zet vaak een aantrekkelijke slogan in grote letters op het voedingsmiddel. Dit hoeft geen relevante uitspraak te zijn. Wanneer er bijvoorbeeld op de verpakking staat: bevat vitamine C, dan klinkt dat heel erg gezond. Maar…… om hoeveel vitamine C gaat het? Veel slogans op de verpakking zijn door de fabrikant bedacht om extra te verkopen.  Op bijna ieder verpakt voedingsmiddel staat een lijstje met ingrediënten. De volgorde van ingrediënten is belangrijk. Als eerste staat het ingrediënt wat er het meeste inzit en als laatste het ingrediënt wat er het minst in is verwerkt.

Bij zoete “light” producten, zoals frisdrank, jam en snoep is de suiker vervangen door zoetstoffen. (onder andere aspartaam, cyclamaat, stevia, saccharine). Zoetstoffen zijn onder te verdelen in zoetstoffen die kcal/energie leveren (eindigen vaak op –ol) en zoetstoffen die geen kcal/energie leveren. Zoetstoffen zijn synthetische stoffen die lichaamsvreemd zijn. De visie vanuit de natuurgeneeskunde is dat zowel zoetstoffen als suiker zorgen voor stijging van het gewicht. Het lichaam reageert hormonaal gezien op eenzelfde manier op zoetstoffen als op suiker. Synthetische zoetstoffen tasten daarbij de lever, de hersenen en het zenuwstelsel aan. Daarbij zorgen zoetstoffen er vaak voor dat we meer gaan eten omdat ze het hongergevoel opwekken. Ze tasten het vermogen van de hersenen aan om precies vast te stellen hoeveel we eten. Onze hersenen kunnen niet meer goed beoordelen of er genoeg is gegeten. Een zo natuurlijk mogelijke voeding met zo min mogelijk toevoegingen is vaak de beste keus.

Petra Kersten
Diëtist/Orthomoleculair therapeut

www.petrakersten.com

Lees meer...

VieCuri nodigt u van harte uit 12 februari informatieavond Orthopedie in Venray

Al jarenlang komen er jaarlijks meer dan 12.000 mensen in VieCuri naar een van de spreekuren van de Orthopedisch Chirurgen. Een groot deel van deze patiëntengroep bestaat uit mensen die last hebben aan hun knie of heup. Deze groep wordt steeds groter doordat mensen op oudere leeftijd tegenwoordig langer actiever blijven. Reden voor VieCuri om op 12 februari een symposium te organiseren waarin de orthopeden uitgebreid informatie geven over hun vakgebied.

Lees meer...

Brood (al dan niet met asbest)

De afgelopen periode is “brood” veel in het nieuws geweest.

In december 2013 haalde “brood” het nieuws omdat het veel minder zou worden verkocht. Een belangrijke reden hiervoor was het feit dat er in 2013 veel (dieet)kookboeken op de markt zijn verschenen waarin staat dat het verstandig is om niet te veel/geen brood te eten. Begin januari werd bekend dat er in de afgelopen 2 jaar in een broodfabriek asbest is vrijgekomen en ook op het brood terecht is gekomen.

Lees meer...

Een energieke overgang

Een energieke overgang! Overgang, menopauze, climacterium, premenopauzaal, postmenopauzaal. Allemaal benamingen voor deze hormonale fase in het leven van een vrouw.

Nog nooit eerder waren er zoveel vrouwen in de overgang als nu. EVA organiseert op 30 januari een lezing over de overgang verzorgd door verpleegkundig overgangsconsulent Madeleine Schuurmans. Tijdens deze lezing wordt er aandacht besteed aan alle facetten van deze periode. Al vanaf het 40ste levensjaar zijn er hormonale veranderingen merkbaar. Opvliegers, menstruatieveranderingen, stemmingswisselingen, vermoeidheid,  gewrichtsklachten, spierpijnen, verlies van interesse, depressieve gevoelens, minder zin in seks, relationele veranderingen, noem maar op. Veel vrouwen herkennen deze klachten.

Lees meer...

Voeding in 2014

De maand januari betekent voor veel mensen een nieuw begin. Een maand om de goede voornemens uit te gaan voeren. Ook op het gebied van voeding zijn er vaak goede voornemens: we willen gezonder gaan eten. Maar wat is gezonder eten?
Moeten we dan gaan eten zoals we duizenden jaren geleden deden, toen we als jager en verzamelaar leefden en op jacht gingen naar gevogelte en wild, zelf vis gingen vangen, bessen van de struik aten, knollen, bollen, noten en zaden verzamelden en groente plukten? Komt onze voeding in de toekomst uit de voedselprinter en gaan we kweekvlees eten en insecten eten? Of komt er juist meer aandacht voor natuurlijke, biologische voeding?

Lees meer...
Abonneren op deze RSS feed